Enkele ervaringen:

* De kracht van ezelcoaching…
 
Soms loop je vast, zie je door het bos de bomen niet meer…
Of je hart en je hoofd lijken je beiden iets anders te vertellen…
Je bent op zoek, op zoek naar antwoorden maar je vindt ze niet…
 
Hoe dat komt? Omdat we heel vaak geneigd zijn de antwoorden buiten onszelf te zoeken.. dat is ons immers zo geleerd…
De oplossing ligt niet in je denken maar eens te meer in je voelen…
Hoe kom je daar dan?
Geef je over aan de wijsheid van de ezels en laat je raken…
 
De nabijheid van de ezels mogen voelen, is op zich al een heel mooi cadeautje. Je wéét: ik sta er nu eventjes niet alleen voor…
En dan gebeurt er iets mooi: de ezels laten je haarfijn zien en vooral voelen waar het om draait, weten net dat stukje boven te halen dat voor jou op dat moment het meest aandacht verdient.
Sara’s aanwezigheid geeft vertrouwen, steun en veiligheid. In een paar woorden weet ze je je ogen én je hart te openen, samen met de ezeltjes.
Wat er dan gebeurd is haast onbeschrijflijk, je kan het enkel voelen, ervaren, beleven…
Inzicht, bewustwording helpt je verder groeien, krachtiger worden, transformeren tot de prachtige persoon die je werkelijk bent.
Tijdens de sessie (maar ook lang nadien) voel én wéét je gewoon: dit is het, dit is de essentie, dit is zo belangrijk, hier kan ik niet langer meer omheen. Wees moedig, durf je over te geven en stroom mee….. groei en geniet!!
Dankjewel lieve Sara, Eddy, Nero, Ramsan, Neeltje, Roos, Herman, Besje!!

* Een afspraak op de Balkende Hoeve om te spiegelen met een ezel…
Er gingen heel wat gedachten door men hoofd.’ Wat zal het worden? Zou de ezel mij iets kunnen vertellen over mezelf? Zal het gaan over dingen die moeilijk geweest zijn voor mij? Zal ik advies krijgen over mijn toekomst?’ Heel veel gedachten gingen door men hoofd. Iets later kwam ik volgend gedicht tegen waarvan ik vind dat het prachtig beschrijft wat de ezel mij heeft bijgebracht.

Bestaat toeval? Lang heb ik gewoond in de stad van het verleden Met druk gepieker en getoeter over dat wat heeft geleden Om mijn hoofd wat rust te gunnen ging ik vaak naar toekomstland Maar ook daar waren zorgen door bange prikkels overmand Nu probeer ik vaker thuis te blijven in mijn kamer van het stille heden Opdat ik mijn leven goed kan leven En de tijd zo kan besteden ... © 2013 Hilde Schuurmans
 
Het was een unieke ervaring die blijft nazinderen. De ezel verschijnt nog vaak in mijn gedachten om me terug in het ‘nu’ te brengen. Het samen-zijn met de ezels, de mensen en de manier waarop Sara dit begeleid heeft; vond ik prachtig! Bedankt! 
 
* De balkende hoeve heeft me kennis laten maken met ezelend coachen. Ik wist eerst niet wat ik moest verwachten... Daar stond ik dan in een open ruimte met de metgezel Eddy. Ik heb hem mogen ervaren in de letterlijke betekenis van zijn naam: de beschermer.. Hij zorgde samen met Sara er voor dat ik echt kon kijken naar mezelf- tot mezelf komen. Het is geweldig om te zien hoe Eddy mij heeft geholpen. De kracht van een ezel is dat ze niets verder vertellen en je last over nemen! Ze zetten je ook tot denken op een goede manier! Het is een aanrader voor iedereen die eens dicht bij zichzelf wilt staan in een veilige omgeving
Ik wist echt niet wat te verwachten van de coaching. Aan de hand van allerlei vragen werd de gevulde rugzak met zorgen die mijn dochtertje draagt, lichter gemaakt. Ik zag dat het haar echt deugd deed, maar dat het ook heel veel energie van haar vroeg. Het leukste voor haar was dat ze samen met ezel Herman die zorgen weg kon vegen. dat ze heel veel van de ezeltjes houdt, is een feit. Nu nog hopen dat haar rugzak niet te snel terug vol geraakt.
Mijn eerste ervaring was in één woord : heel fascinerend!!! Ik kreeg een spiegel voorgeduwd van Herman en dat is tot op vandaag best pittig en een blijvend thema om elke dag rond te werken. Dankzij Sara werd het gedrag van de ezels in mensentaal vertaald. Ezels zullen je nooit veroordelen maar enkel proberen het beste in jezelf naar boven te brengen. Sara is een super lieve en warme vrouw die met je hart en ziel meeneemt in haar en vanaf dan ook jouw ezelverhaal... 
 
* De coaching heeft me geholpen om mijn moeilijkheden anders te gaan bekijken.
Het heeft me nog meer bijgebracht om bij mezelf te blijven en meer aan mezelf te denken wat anderen er ook van vinden. Zo heb ik me al eens gedistantieerd van het sociale gebeuren. Het is fijn om even alleen te zijn zonder eraan te denken of anderen dit raar vinden. Ik ga dit ook proberen mee te nemen naar mijn job. Anderzijds probeer ik ergernissen van mensen, de maatschappij los te laten, afstand te nemen.
 
* Ik vond de coaching een zeer leerrijke ervaring. Het deed me stilstaan bij mezelf.
Wat ik voelde, wat ik dacht,…
Het contact met Herman was super zalig! Ik hou er van dieren te knuffelen en te strelen.
Wat Herman me vertelde over mezelf, heb ik veel van bijgeleerd.
De ezel is een zeer speciaal dier wat je zoveel geeft.
Het was een uniek, zalig moment! Een aanrader voor iedereen!

* Ik had je beloofd om nog iets over de coaching van vorige week terug te geven, dat is niet moeilijk want ik heb er nog veel aan gedacht en wil het wel graag delen.
Zoals je wel gemerkt hebt, was ik eerst nogal ondersteboven, het had wat tijd nodig om in te werken. Maar nu denk ik, het was perfect, net wat ik nodig had. Het is ongelooflijk hoe snel je met behulp van de ezels op de juiste plek geraakt. Het was aangrijpend, eigenlijk zijn er geen woorden om het te beschrijven.
 
Het heeft me ook echt vooruit geholpen, ik sta al een heel stuk verder in het zoeken naar wat ik wil. Ik kan het zelf bijna niet geloven. ;) Maar het voelt goed!
Mijn gewenste situatie zal nog geen stoel zijn, het zijn verschillende blokjes hout nu zoals ik het voor mij zie. En nu kan ik me er wel al iets bij voorstellen. Gedaan met de hopeloosheid!
 
De coachingsdag vind ik echt goed zoals hij is, het enige wat moeilijk was,was om me tijdens de coaching niet te veel af te vragen wat de anderen van me dachten. Daardoor was ik ook geremd. Het zou een andere coaching geweest zijn als het alleen met jou geweest was, maar eigenlijk was het goed zo, want uiteindelijk is mijn afhankelijkheid het hele probleem.
 
Bedankt Sara. Dit is iets waar jij echt goed in bent. 

* Ik begon er als vrijwilliger te helpen, omdat ik een plek zocht om tot rust te komen en fysiek bezig te zijn. Maar vooral omwille van het contact met de ezels.
Maar nooit had ik gedacht dat ezels levensechte spiegels konden zijn. Zoals Sara het uitlegt, scannen ezels constant hun kudde, om te weten wie de ‘zwakste’ is op elk moment. Ze doen dit om snel te kunnen handelen wanneer er gevaar dreigt. Ezels nemen mensen ook op in hun kudde en proberen ons dan ook elk moment in te ‘voelen’.
Ezels zijn prachtige dieren om mee te coachen. Ik heb dit zelf mogen ervaren tijdens een dagje ezelcoaching, gegeven door Sara. We waren met een klein groepje van vier mensen, met elk hun verhaal en vraag.
De eerste minuten denk je: “Waar gaat dit naartoe” of “De ezels zijn gewoon ‘ezeldingen’ aan het doen, los van ons”. Maar niets van wat de ezels doen is toeval. Elke beweging tijdens de coaching, elk gedrag dat ze stellen heeft te maken met onze binnenwereld. Tenzij er plots een vliegje aan hun achterwerk zit of ze opgeschrikt worden door iets extern. Dan kunnen ze natuurlijk wel ‘gewoon’ reageren.
Om de anderen hun privacy te waarborgen zal ik het alleen hebben over mijn sessie. Ik heb vele dromen, vele passies en ik weet niet goed waar de weg naartoe gaat. Dit was mijn thema in de coaching. Sara had een driehoek op de grond gemaakt met verschillende verdiepingen. Ik mocht een ezel kiezen die mij mocht begeleiden tijdens de coaching. Meteen voelde ik dat ik graag Neeltje en Nero bij me wilde. Neeltje is een ezel die nooit meedoet aan coachings, omdat ze zelf heel angstig is en dus vaak haar eigen angsten weerspiegelt.
Maar alsof het zo moest zijn, liepen Neeltje en Nero achter elkaar, als vanzelf, de zandbak in. Ze stonden allebei nogal ver van me af en toonden niet meteen interesse om bij mij te komen.
Toen ik van Sara mocht vertellen over mijn droom – de omgeving waar ik me zou bevinden als mijn droom uitgekomen zou zijn – zocht Neeltje ineens toenadering.
Een ezeltje dat helemaal niet graag dicht bij mensen is en het liefst ergens in een hoekje kruipt! Mijn energie moest veranderd zijn toen ik praatte over natuur, soep maken, kindjes…
"Een ezel is het liefst dicht bij een mens, als zijn hoofd en hart op dezelfde lijn staan."
Toen ik even later over iets moest vertellen dat angst bij me opriep, ging Neeltje met haar rug naar me toe staan. Dit gebeurde écht exact op de moment dat mijn gevoel veranderde.
Een ander magisch moment in de coaching: toen ik sprak over mijn kinderwens, kwam Neeltje in ‘veulenpositie’ naast me staan. Dit raakte me heel erg, alsof ze me ondersteunde in mijn moederrol.
Nero had al die tijd een beetje aan de kant gestaan. Nero is een klein ezeltje, zachtaardig, een beetje op zichzelf. Toen ik doorhad dat ik eigenlijk niet meer zo graag in de driehoek stond, me daar wat opgesloten voelde, stond hij plots naast me en begon hij aan mijn broek te knabbelen. Ik was helemaal niet onder de indruk, maar Sara waarschuwde me: “Denk aan je eigen veiligheid, want dit doet Nero echt nooit.” Plots voelde ik me toch niet meer zo op mijn gemak, Nero wilde me echt bijten. Ezels bijten als ze voelen dat je hoofd en je hart niet op één lijn staan. Ze willen je letterlijk wakker bijten
Toen ik mijn gevoel volgde, en uit de driehoek ging, hield Nero ermee op en kwam hij gewoon bij me staan, alsof ik het begrepen had.
De driehoek voelde beklemmend aan, met haar verdiepingen en scherpe punt. Ik wil helemaal niet in een hoek gedreven worden. Mijn dromen willen ruimte… Ik wil adem-ruimte.
Wat die beet van Nero wil zeggen, moet ik nog even laten bezinken. Het kan vele betekenissen hebben.
Wat ik vooral van deze dag heb geleerd: wij mensen zijn het voelen verleerd.
Het is nochtans zo’n belangrijke basis om als kuddedieren door het leven te gaan.
De zorg voor onszef en anderen gaat vaak verloren als we niet meer kunnen voelen.
Ezels zijn zo sterk afgesteld op signalen van anderen, ze tonen ons onze binnenwereld.
Wat een geschenk dat we van deze dieren mogen ontvangen!
Het allerbelangrijkste is dat we zelf leren voelen wanneer ons hoofd niet meer op één lijn staat met ons hart.
Want als dat gebeurt, liegen we onszelf iets voor en stroomt onze energie niet zoals het moet.
Zo worden we moe, ziek en ongelukkig.
Dank je lieve Neeltje en Nero voor deze mooie les.
Dank je Sara om met zoveel zachtheid mensen te begeleiden en ook voor je durf om de kwetsbare dingen te benoemen. N.