top of page

We zitten in de helft ...


Lieve Moeders,


We zitten over de helft !

Juli hebben we gehaald.

Augustus nog te gaan.


De tijd tikt door, onze kinderen blijven niet eeuwig klein, straks zijn ze groot en hebben we spijt dat we niet méér genoten hebben van deze tijd met jonge kinderen. Maar, genieten, hoe doe je dat dan?
Dagelijks ontvang ik mama's op de weide. En telkens krijg ik kippenvel wanneer ik hun verhaal aanhoor. Allemaal geven we het beste van onszelf. We gaan tot het uiterste voor onze kinderen. Elke dag opnieuw rapen we onszelf bij elkaar om opnieuw met hen te spelen, ze te voorzien van gezond eten, geduldig te zijn wanneer het moeilijk gaat en zo kan ons mamalijstje nog eindeloos doorgaan. Ik hoor mama's vertellen dat ze van de hele vakantie nog geen dag, nog geen halve dag voor zichzelf genomen hebben. Dat ze uitgeput zijn. Dat ze niet weten hoe ze het einde van de vakantie moeten halen. Ik sta dan vol bewondering naar hen te luisteren, maar langs de andere kant voel ik ook heel erg de neiging om hen aan te moedigen wat anders te proberen... Zonder mezelf te willen profileren als een perfecte mama die het allemaal op een rijtje heeft (want dat ben ik allesbehalve), staan andere mama's soms versteld van wat ik allemaal doe om goed voor mezelf te zorgen. Want werkelijk: als ik die dingen niet doe, haal ik het einde van de vakantie ook niet.Sta me toe je mee te nemen in hoe ik oververmoeid (door al 2 jaar van onderbroken nachten en de kids zo goed als 7/7 bij me te hebben) toch de dag door kom. Dit zijn allemaal tips en tools die ik niet zelf uitgevonden heb. Ik heb ze ook geleerd en geoefend. En gemerkt dat het werkt. Dat door jezelf op de eerste plaats te zetten, je een betere moeder bent. Je voelt je meer ontspannen, rustiger en tevredener.


En als ik zeg jezelf op de eerste plaats te zetten, dan bedoel ik ook écht jezelf op de eerste plaats zetten! • Ik begin mijn dag met te doen alsof ik de kinderen niet hoor en laat manlief opstaan :-)

 • Of als het toch mijn beurt is, dan sta ik op vooraleer de kinderen wakker zijn en doe ik 10 minuten iets voor mezelf. Nagels knippen, douche nemen, tekstje lezen, meditatie, gezond ontbijt maken ...

 • Ik visualiseer mijn ideale dag (niet zozeer wat we allemaal gaan doen maar eerder hoe ik me graag zou voelen, wat ik tegen de kinderen wil zeggen, hoe ik wil reageren, wat ik ze wil meegeven, hoe ik me tov anderen wil gedragen, ...)

 • Wanneer de kinderen beginnen met allerlei dingen uit te halen en ik zie het niet zitten om mee te doen, op te ruimen of wat dan ook, dan geef ik heel goed aan dat het dat niet zal worden. Als je tegen je goesting meegaat in al hun ideeën, dan zuigt het je al van in het begin van de dag leeg. Dus ik zeg echt: “ik zie dat je kampen wil maken. Ik zie dat nu echt niet zitten. Ik wil deze namiddag graag samen met jou kampen bouwen maar zou graag hebben dat je nu even iets anders doet. Zal ik de strijkparels voor je uithalen?” Als ik hen wel voortdurend volg, doe ik de helft tegen mijn zin en straal ik dat ook uit. Met als gevolg dat er onmiddellijk een negatieve sfeer hangt, waarbij iedereen op elkaars kap zit.

 • Wij houden allemaal iedere middag platte rust. Niet met de volle goesting van Morris, onze oudste. Maar ik heb hem in het begin van de vakantie uitgelegd hoe belangrijk dat moment voor mij is. Het is een moment van rust, bekomen, zelfzorg. Ik kan enkel een goede mama voor hen zijn als ik voldoende tijd neem om voor mezelf te zorgen. Het is een uur dat hij me niet mag storen en dat hij zich rustig moet bezig houden met lezen, kleuren, luister cd, slapen (geen tv). Ik probeer hen op die manier ook echt te leren hoe zij later ook goed voor zichzelf kunnen zorgen. Door op tijd rust in te lassen en even alle prikkels te ontlopen. Door je hoofd te laten rusten, wordt het rustig van binnen en heb je meer energie, creativiteit en enthousiasme om er weer tegenaan te gaan. Na het rustje komt hij ook vaak met nieuwe creatieve ideeën. Dus voor hem werkt het op dezelfde manier.

 • Ik stop de kinderen regelmatig in de bakfiets om een toertje te gaan fietsen. Vandaag heb ik ze zelfs bloot en nat ingeladen voor een blokje om te fietsen. We moesten snel van energie veranderen en het heeft geholpen om daarna rustig te kunnen eten. De fiets zie probeer ik zelfs de dag ervoor klaar zet zodat het enkel inladen is en niet nog stressen om te vertrekken. We zingen dan liedjes. Zingen helpt om de negatieve sfeer en gedachten weg te krijgen. Wanneer het moeilijk gaat moet je maar eens beginnen zingen tegen je kinderen. De sfeer in huis verandert onmiddellijk.

 • Ik neem extra lange wc-momenten met een gesloten deur. Ik antwoord niet als ze me komen roepen. Mijn wc-moment is eigenlijk mijn 3 minuten ademruimte-moment. Ik adem dan bewust en dan kan ik weer even verder. Heb je zin om het ook eens te proberen? Beluister dan zeker bij horend fragment.

 • Ik probeer om niet alles te zien. Ik vraag de kinderen niet om steeds op te ruimen ( ik doe dat liever zelf in de avond op mijn gemakje dan dat ik er een half uur energie aan verlies.) Kies je gevechten bewust uit: hier wil ik voor gaan, dit is belangrijk voor mij, dit wil ik willen. Ik kies sneller voor mijn geluk dan voor mijn gelijk.

 • Ik heb een groot papier hangen in de keuken: STOP ADEM WAT GEBEURT ER? GA VERDER

 • Wees mild voor jezelf. Verwacht niet van jezelf dat je elke dag een even goede dag moet hebben. Een minder moment wil nog niet zeggen dat je een slechte dag hebt. En een mindere week wil nog niet zeggen dat je je kinderen een rotvakantie geeft.

 • Schakel je kring in zonder je schuldig te voelen. Neem een babysit om een namiddag met je kinderen het huis uit te gaan zodat jij enkele uren iets kan doen waar je blij van wordt. Laat ze spelen bij de buren zonder de buren steeds te willen terug vragen, laat ze slapen bij de oma's, laat ze naar een kampje gaan ook al vinden ze dat niet het allerleukste. Het is belangrijker dat jij elke avond oprecht blij kan zijn ze terug te zien ipv ze de hele dag door vervelend te vinden.

 • Maak een lijstje met dingen waar je blij van wordt. Probeer zeker 1x per dag iets te doen wat je leuk vindt. Want een blije mama zijn blije kinderen. Op onze WC staat voor de moment een foto met de boodschap: ieder mens heeft een half uur per dag voor zichzelf nodig om een blij mens te kunnen zijn.

 • Als ik mezelf tegenkom in de spiegel, geef ik mezelf een compliment: Goed bezig moedertje. Dat heb je knap aangepakt. Daarnet ging het even mis, maar volgende keer kan je het anders aanpakken.

 • Eten uit potten vinden ze meestal lekkerder dan onze verse maaltijd. Je hebt er geen werk aan, geen afwas aan en ze eten makkelijker dus OPEN die potten zonder je schuldig te voelen.

 • Van vervelen worden kinderen creatief. Leuk weetje, toch? Lekker lummelen is dus ok. Ze moeten niet de hele tijd geanimeerd worden.

 • Nog een extra tip, die ik onlangs in een tijdschrift las: in plaats van een to-do-lijst te maken vol taken die ik dan kan of moet afvinken, kan je ook elke dag of week of ... een lijstje maken met de dingen die je allemaal gedaan hebt die dag, of ze nu op een lijstje stonden of niet. De was, de mailtjes die je beantwoord hebt, gekookt, de afwasmachine uitgeladen, een telefoontje, de kids naar hun activiteiten gebracht, en ga zo maar door. Soms heb je zoveel gedaan op een dag, ook al zijn de taken op je to-do-lijstje niet allemaal afgevinkt. Het geeft een veel leuker gevoel om het dan andersom te doen, en te kijken naar wat je allemaal wel gedaan hebt.

 • Ik heb besloten dat het geen zin heeft om iedere avond het speelgoed op te ruimen want iedere morgen nog voor je je kleren aan hebt, is alles alweer overhoop. Dus dat is elke avond ook weer 30min extra tijd om iets leuks te doen. Een boek te lezen, een vriendin te bellen, een avondwandeling of fietstochtje te doen, een meditatie te doen, een postkaart te schrijven aan iemand, een glas wijn te drinken, mijn blog te lezen, ...

 • Ik sluit mijn dag af met ons dankbaarheid spelletje. Heel helpend voor mezelf en de kids. Je kan erover lezen in mijn eerder geschreven blog.

 • Ik kruip meestal als eerste in bed en geef de 3 babyfoons aan Kurt. Hij mag dus de laat-avond-weentjes opvangen zonder dat ik uit bed moet. Zalig idee ...

Dat ga ik nu ook doen.


Mooie nacht en misschien zit er een tip tussen die de vakantie voor jou lichter, fijner en mooier kan maken. Succes en lief zijn voor jezelf. (ben ik ook al de hele dag bezig, lieve woorden aan mezelf want dochter lief is deze middag gevallen en heeft haar pols gebroken en ja ze was onder mijn wakend oog dus ... probeer ik werkelijk te herhalen en te voelen dat hier niemand schuld aan heeft ... gips 1 voor Mia. Er gaan er nog veel volgen vrees ik)
コメント


bottom of page